Pemzli.hu -Válogatott festőművészek oldala- - Fórum: A Neocolor II - használata akvarellként

Bejelentkezés

Felhasználónév:  Jelszó:    Regisztráció |  Elfelejtett jelszó

Hozzászólások

 Téma nyomtatása
A Neocolor II - használata akvarellként
nordwick
#1 Hozzászólás nyomtatása
2012-07-28 22:00
Avatar

Őstag


Hozzászólások: 1713
Regisztrált: 15.11.11

A Neocolor II egy pasztellkréta. Mégis gyönyörű akvarellek készíthetők vele.
Hiánypótló ez a leírás, mert ugyan a gyártó cég ajánlja ezt a változatot, mégis nagyon kevesen használják erre a Neocolort.
Talán azért mert szárazon nagyon megkedvelik, (ezzel én is így vagyok) vagy azért mert talán az akvarell az egyik legnehezebb technika úgy általában a festészeten belül.
Akár így van akár úgy, ennek a különleges anyagnak újabb, egyáltalán nem megszokott lehetőségeinek a megismerése is szolgálhat igen sok öröm forrásaként az alkotók körében.

*****


A Neocolorral dolgozhatunk úgy is ahogyan azt a hagyományos alvarellnél megszoktuk, de látni fogjuk, hogy még ebben a hagyományos módban sokkal árnyaltabb, és izgalmasabb lehetőségek vannak.

A.) Hagyományos módon történő festékfelvitel - Paletták készítése -színkeverés az alkotáson KÍVÜL

A palettákat bármilyen hordozón előállíthatjuk, egy papírlapon, enyhén recés műanyaglapon, stb, lényeg hogy ne nagyon legyen nedvszívó.
A színeket vagy ugyanezen, vagy az alkotásunk hordozójához hasonló papíron "próbálgatjuk". (Itt és e leírásban -a későbbiekben sem- térek ki a hagyományos akvarell részletkérdéseire, pl. hogy milyen papírt használjunk hordozónak: minden ami a hagyományos akvarellnél bevált az itt is beválik, ami ott nem az itt sem.)

A/1
Kis foltokat készítünk a használni kívánt színekből (akár a rendelkezésre álló 128 mindegyikéből) krétával.
www.csanalosi.net/LWM/X/x20.jpg

Nedves ecsettel, (kellő vízmennyiséggel), feloldjuk a kis foltokat, és kipróbáljuk a halványságukat a tesztpapíron, majd festünk vele a képen.
www.csanalosi.net/LWM/X/x21.jpg

A Neocolor a halványság könnyebb eltalálásához máris segítséget nyújt: "elhalványodó" palettát is készíthetünk a krétával. Így az ecsettel könnyebb megfelelő mennyiségű pigmentet felszedni a foltból.
www.csanalosi.net/LWM/X/x22.jpg

A/2
Ez más igazi Neocolor "specialitás" : 2D-s "analóg paletta" készítése két színből a krétával. (A paletta első dimenziója jelen esetben a kék/zöld arány, a második a halványság.
www.csanalosi.net/LWM/X/x23.jpg

A csík adott pontjára kell csak nyúlni az ecsettel, hogy megfelelő arányú színkeverés jöjjön létre. Két szín nagyon finom arányai állíthatók így be.
www.csanalosi.net/LWM/X/x24.jpg

A/3
Az előző lehetőség kiterjesztése: 3D-s "analóg paletta" készítése (jelen esetben) 3 színből. Természetesen az előbbiek mintájára, egészen bonyolult analóg paletták alakíthatók ki.
www.csanalosi.net/LWM/X/x25.jpg

Használatban a "paletta"
www.csanalosi.net/LWM/X/x26.jpg

Megjegyzés: az ecsettel történő pigmentfölszedés és színteszt után az ecsettel ugyan úgy dolgozunk, mint a hagyományos akvarellel a képen.
Minden ami a hagyományos akvarellnél ecsetkezelésben megszokott: itt ugyanúgy lehetséges.
Ugyanúgy dolgozhatunk száraz papírra és nedvesre, épp ahogy a hagyományos akvarellnél megszokott.

B.)
Ez már igazi Neocolor technika: festék felvitele közvetlenül A KÉPRE.

B/1
A különböző pasztellekkel (finoman) A KÉPEN kialakítjuk a színárnyalatokat. (Több színnel, ad abszurdum az egész képet elkészítjük pasztellel)
www.csanalosi.net/LWM/X/x27.jpg

A színeket nedves ecsettel elkenjük. össze is moshatjuk őket EKKOR, de történhet úgy is a menetrend, hogy egy egy elkenés után pici száradási időt hagyunk, és ezek után visszük fel kréta segítségével a következő színt, újra elkenés...stb.
www.csanalosi.net/LWM/X/x28.jpg

B/2
Nem csak finom, halvány használata lehetséges menet közben a pasztell bevitelének a képbe, hanem nagyon intenzív, telített módon is használhatjuk.
www.csanalosi.net/LWM/X/x29.jpg

Itt egy közepesen száraz háttérre dolgozom épp. Minél szárazabb az előzőleg elkészült munka, a pasztell aszerint viselkedik pasztellesebben (a száraz papír forgácsolásra képes ismét) - vagy akár nagyon nedves alapon a kréta meg is folyhat, mintha tus lenne pl...
www.csanalosi.net/LWM/X/x30.jpg

Egy intenzíven bevitt pasztell részlet finom eldolgozása.
www.csanalosi.net/LWM/X/x31.jpg

B/3
Kontúrok: pasztellel megrajzolva, majd óvatosan ecsettel eldolgozva. A Neocolorral nagyon pontosan lehet kontúrokat létrehozni ha arra szükség van
www.csanalosi.net/LWM/X/x32.jpg

B/4
Kontúrok rajzolása tussal, (itt épp tintával), vagy bármivel. Az akvarellezés előtt, közben, után... bármikor, ahogy azt a feladat megkívánja.
www.csanalosi.net/LWM/X/x33.jpg

(Ez a kis tanulmánykép aminek itt a részletei láthatók, kész állapotban itt látható:
http://pemzli.hu/...to_id=2579
 
http://www.csanalosi.net/index.htm
Arnold
#2 Hozzászólás nyomtatása
2012-07-28 22:26
Avatar

Fórumozó tag


Hozzászólások: 65
Regisztrált: 14.04.11

Ez nagyszerű ! Teljesen világos minden, remekül van leírva az eljárás. Az biztos, hogy ezt a technikát én is kipróbálom egyszer.
 
http://arnoldart.blog.hu
@Attila
#3 Hozzászólás nyomtatása
2012-07-28 22:51
Avatar

Főadminisztrátor


Hozzászólások: 1116
Regisztrált: 05.02.11

Tényleg jó lett! Alakulnak szépen a dolgok, remélem még beszállnak páran és lesz egy szép leírásgyűjteményünk. Én is rászánom magam a tempera leírásának, már, ahogy én csináltam. Rengetegszer kérdeztek róla, sokat leveleztem miatta, most megpróbálom én is összeszedni szépen.
 
http://pemzli.hu/
nordwick
#4 Hozzászólás nyomtatása
2012-07-28 22:59
Avatar

Őstag


Hozzászólások: 1713
Regisztrált: 15.11.11

Jelenleg a Neocolor leírással az a baj, hogy egy két speciális dolog van leírva, de az alapok nagyon nem... na szóval van mit csinálni még bőven.
 
http://www.csanalosi.net/index.htm
Arnold
#5 Hozzászólás nyomtatása
2012-07-28 23:08
Avatar

Fórumozó tag


Hozzászólások: 65
Regisztrált: 14.04.11

Nagyon megragadott a dolog... Tibor leírása pedig legyen egy séma, hogyan kell tálalni egy témát. Próbálok én is hasonlóképpen fogalmazni ábrákkal illusztrálni. A tus és toll és annak egyéb megoldásait magamra vállalom (a zománcról is írok) a többiről remélem, hogy írnak mások is. Sokak stílusa tetszik az oldalon pont az miatt ahogyan én nem tudom, esetleg többet is tudnak egy adott technikáról. Szerintem ez így értéket képvisel. Ma már pénzért árulnak mindent a tanítás sem ingyen van... Sokat nézegetem a terminartors.com oldalon (ahol fent van szinte az összes régi mester és persze jó néhány kortárs is) a műveket sok mindent meg is jegyzek onnét, de az mégsem olyan mikor több alkotó cserél tapasztalatot, gondolatokat.
 
http://arnoldart.blog.hu
atusan
#6 Hozzászólás nyomtatása
2012-07-30 11:16
Avatar

Haladó fórumozó


Hozzászólások: 47
Regisztrált: 13.07.12

Nagyon köszönöm, Tibor ezt a leírást. Nagyon világos, az illusztrációk még könnyebbé teszik a megértést. Szeretem az akvarellt, de ezt a technikát még nem ismertem, felkeltette az érdeklődésemet, és biztosan ki is próbálom. Különösen örülök annak, hogy vizes papíron is működik, mert én a vizes akvarellt kedvelem.
 
Ugrás a fórumra:

Share

Copyright ©2011
Az oldal tulajdonosa és üzemeltetője Kagyerják Attila Tamás
Elérhetőség:kapcsolat@pemzli.hu

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2020 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Generálási idő: 0.20 másodperc | 6,923,226 egyedi látogató | jQ Blog