Szépen rámutat a gyűrött pólós bácsi korunk egyik anomáliájára. A választás szabadsága csak látszólagos, mert igaz hogy sokféle ketchapot választhatunk, de az akváriumunk, az a keret amiben élünk erősen determinált, és ritkán választható. Éppen a lényegi dolgokban pedig szűkül a választási lehetőségünk, és minél jobban a fogyasztás csapdájába esünk, annál inkább beszűkülnek ezek a keretek. Aztán lehet vergődni, az adósrabszolgaságban, a lepusztult környezetben.... Nyilvánvaló, hogy rossz irányt vett a fejlődés, a válság felé haladunk, ha már nem benne vagyunk, nem először, és nem is utoljára. Ez már csak így működik. A kérdés csak az, mikor, és milyen áron lehetséges a korrekció?
A korrekció be fog következni, de valószínűleg nem fogjuk szeretni! Itt a nagy kérdés, hogy akarjuk-e mi ezt a korrekciót (jelenleg az emberiség 95%-a nem akarja igazából), vagy megvárjuk míg bekövetkezik? Az emberiségnek minden eszköze meg van egy váltásra, ami alapvető váltás kell, hogy legyen, különben csak takargatjuk a kakit. Az emberiséget át kell nevelni nagyon rövid idő alatt ,a túlfogyasztásból normalizált fogyasztást kell csinálni...és a legszebb, hogy az ember képes alkalmazkodni ezekhez is, ahogy a jóléthez tudott igen rövid idő alatt. És igen, mindenkinek magával kéne kezdenie, ahogy én is folyamatosan ezen vagyok. Régebben ha egy kicsit kopott lett a telefonom, vagy megláttam egy szép új modellt, késztetést éreztem arra, hogy minden áron megvegyem, már nem így van, funkcióját lássa el és kész. Sokan 8 milliós autót vesznek mert egyik szomszédnak sincs ilyen értékű, közben egy 3 milliós is elvisz oda, de akár egy használt még olcsóbb is. Egy halom felesleges dolgot veszünk meg és drágán. Eleve a pénznek, mint a világ mozgatórugójának nincs már sok értelme, de ezt már kifejtettem és nem is ide tartozik most.
A történelemből az ugye a tanulság, hogy az ember sohase tanul a hibáiból. Ez az átnevelősdi, tudhatjuk a szocializmusból, nem igazán szokott bejönni. Ahhoz hogy az ember megváltozzon, a körülményeinek kell megváltozni, a körülményeket pedig az érdekek változtatják meg, az érdek meg az erőfölény alapján érvényesül. Mivel az erő a pénz oldalán van manapság, és a pénz birtokosainak érdeke fenntartani a rendszert, majdnem biztos, hogy történelmi szokásaink szerint még durvább bajoknak kell ahhoz történnie, vagy a jelenlegieknek eszkalálódnia, hogy a körülmények változzanak.
Én abszolút másképp látom. Az embernek nem a körülményeit kell megváltoztatni hogy megváltozzon, hanem saját magának a saját gondolkodását. Mikor azt megváltoztatja, akkor ehhez hozzáigazodnak a körülményei, ehhez pedig az "erőfölény" nek már muszáj igazodnia, már ha továbbra is erőfölény akar lenni.
Az átnevelés kérdésben viszont egyetértek, az nem működik, de van ennél egy sokkal izgalmasabb hatás, egyféle láncreakció, amit azt gondolom (talán) a kíváncsiság motivál, néhány évvel ezelőtt számszerűen sokkal kevesbb emberrel lehetett találkozni aki tudatosan kilépett a fogyasztói létből (nem kényszerűségből az más ... olyan is van) tehát tudatosan, és ha megkérdezem hogy miért akkor azt mondja, hogy azért mert találkozott egy másik ilyen emberrel, és nagyon érdekes volt neki, hogy az miért sokkal boldogabb, és elgondolkodott ezen, és rájött, és döntött...
Zdenek Miler viszont elképzelt egy "nagyobb bajt" ill. eszkalálódást... Tehát nézzük, mi történik ha bevárjuk hogy bekövetkezzen a baj. (A film készítési dátuma is érdekes, 1984 )
Úgy is látszik. Addig oké, hogy a közgondolkodásban fellépő változások társadalmi változásokat gerjesztenek, és az is igaz, hogy a közgondolkodás változását egyéni gondolkodók indukálják, például akik felismerik az adott változás szükségességét, csakhogy ekkor már a folyamat közepén vagyunk. Az eleje csak azért nem látszik, mert régóta tart, mondhatni permanens válságban vagyunk. Addig ugyanis, amíg az ember meg van elégedve a helyzetével és ezzel összhangban gondolkodik, esze ágában sincs megváltoztatni a gondolkodását, tehát itt az ok csak a változás lehet, ami létrehozza az egyénben lévő diszharmóniát, az okozat az új egyensúlyra való törekvés, amihez szükségképpen újszerű gondolkodással lehet eljutni. Az erő, fölényben pedig nem igazodik, hanem mint a körülményeink döntő súlyú része igazít. Konyhanyelven, az oroszlán nem gondolkodik gazellafogáson, amíg nem korog a gyomra, amelyik meg jó erőben van, az bizony szaporodik. Egyébként hasonló működés tapasztalható a neuronok szintjén is. Előbb indítja az agy a cselekvést, és utána adja ki a parancsot rá. Aztán megmagyarázzuk magunknak miért is akartuk pont azt tenni.
"régóta tart, mondhatni permanens válságban vagyunk. Addig ugyanis, amíg az ember meg van elégedve a helyzetével és ezzel összhangban gondolkodik"
Itt három dolog van:
1. Az ember nincs megelégedve a helyzetével. (Utálja)
2. Látszik. Tudja hogy utálja.
3. Nem gondolkodik ezzel összhangban.
(3 részletesen: Nincs megelégedve, látja, és ÚGY gondolkodik hogy látja és utálja, ... és nagyon nem úgy hogy "összhangban". próbálom a másik végletet (végleteket) mondani (mégegyszer): lehetne az, hogy ténylege elégedett. Nem az.
Lehetne az hogy nem látja: látja.)
Az a probléma hogy ezek a "mondások" ezek mint amiket írsz pl ez hogy "Addig ugyanis, amíg az ember meg van elégedve a helyzetével és ezzel összhangban gondolkodik"... ezek NEM IGAZAK. De nagyon nem...
Tudatilag, érzésileg és látásilag FRISS, fiatal, eleven működő embereket látok! Akiknek ezekhez a "gondolatokhoz" (de ezek nem gondolatok, még csak tények sem ... vajon mik ezek a mondások? ... egészen más a relációjuk ezekhez...
NEM "közgondolkodás"ról beszélek.A "közgondolkodás" és a társadalom és az akármi, ezek összes összefüggése ... valami egészen más dolog.
Egyéni gondolkodásról.
ÉN eldöntöm el, hogy pl. nem veszek meg egy menő mobiltelefont, ami a reklámban volt. Nem "közgondolkodok", hanem mint egyén döntöm ezt el.
Én osztom a kártyát, a "köz" meg vagy figyel, vagy nem, a "tömeg" megy a döntésem után, vagy nem megy.
Mikor eldöntöm, hogy "nem veszek", kialakítom a jövőbeli környezetem is (senki más rajtam kívül), kialakítom az "erőhatalom" számára, hogy erre majd hogy reagálHAT, Hogy mekkora (cselekvési) teret engedek a reakciójának, hogy tud ebből az "ötletemből" pénz csiholni magának stb stb
ÉN alakítom ki, és ezt nagyon leszeretném szögezni, ezek a rendszerek az egyéni döntésekkel kapcsolatban CSAK követő magatartást tudnak tanúsítani.
Nagyon pici lépések : fantasztikus tapasztlatok!
Nézerm ezt az új mobilt: nem veszem meg. Marha nehéz döntés! Egy reklámokkal agymosott embernek.
Pici apró lépeések!
Dobjuk ki a tévét.
Van egy tévéd?
Ne elmélkedj rajta, hogy nya... szoktam fáradt lenni este, és akkor a legjobb hogy kikapcsol az agyam, bambulok ki a fejemből, néha jó az, nem dobom ki..
Dobd ki. Fogd meg és vidd ki a kukatárolóba, vagy ilyenek.
Azt veszem észre, hogy mikor világossá válik az embernek az (az ő tudatában) hogy SEMMI nincs a tévében, ami az ő maga emberi igényeinek ADEKVÁLT dolog lenne. (Magyarul: semmi nincs a tévében, ami valami valós emberi igényre válaszolna... (válaszolna, nem "kielégítené", nem legalább csak azon a síkon mozogna ahol válasz lehetséges egy igényre...)
A tévére nagyon mérgesnek is szabad lenni, (ezekután), de a legjobb ha az ember azt érti meg, hogy a "mobilnemvásárlás" után nagyságrendileg is sokkal jobb döntése volt a tévékidobás.
Élj le egy hónapot tévé nélkül.
Egyrészt tök jó
Másrészt azt is megérzed, hogy micsoda hatást tudsz gyakorolni azokra ezzel, akik arra építettek, hogy te nézed a tévét.
egy hónap után nem fogod tudni, hogy milyen új mosóporok, szárnyasbetétek, fejfájáscsillapítók, és banki hitelkonstrukciók, szemhéjfetékek mert megérdemled9 vannak. Van még sok minden aminek nemtudása nagyon jó az embernek aki nem tudja.... s pluszba, ahonnan ez gondolat kiindult: ez termékek előállítóra reklámozóira HATÁS. (Leszarom hogy mit állítottatok elő, leszarom hogy mennyi pénzt nyomtatok bele a reklámjába: ügyeskedjetek, gondolkodjatok, hogy tévé nélkül is megtaláljatok. Segítek: A hajfestékek még érdekelnek. DE.
Krumplit kapálok tv helyett, a kert végiben. Egy nagyon dizájnos szórólap? Hm? De főleg, egy jó fej, csinos szórólap terjesztő fiú?
Bár 3 éve nem nézek tévét (kivéve a Forma-1, illetve lefekvés előtt max 20 percig az világít és olyankor megnézem a 3 fogató csatornámon, hogy mik vannak rajtuk), mégis szerintem nem a tévénézéssel van baj, hanem, hogy nem tudjuk a tévét használni.
Én elkezdtem tudni használni. Mire? Pl. mozizásra ha összejövök valakivel, pattogatott kukorica (68 Ft. egy 2-3 literes, nem 400 mint a moziban, vajas és finom), tea (véletlenül se kóla), esetleg pizza (én sütöm, nem rendelem) és egy kellemes társ, akivel megnézzük a kiválasztott filmet. Milyen tévé? Bár szeretnék majd egy 3d-s, mozdulatokkal és hanggal is vezérelhető, nagy képernyős LDC tévét, de nem mindenáron! Addig megteszi a 12 éves Thomson 72 centis is, nem síkképcsöves, igaz közelebb kell húzni az ágyat (vagy a végébe feküdni), de mivel csak egy matracon alszom, ezért ez is könnyen megoldható.
És mivel játszom le a filmet? Egy, a gardróbban elhelyezett régebbi számítógéppel (nem egy 50ezres médialejátszóval), amit én raktam össze (mindig én rakom össze a gépeimet). Ez a gép van összekötve a tévével, tökéletes megoldás, mindent visz. Sőt, akár netezhetek is ha éppen le akarok tölteni valami frissítést vagy lejátszót. Itt kell megjegyeznem, hogy vájt fülű révén és technikai őrült révén van egy 10 éves 5.1-es házimozi erősítőm, amihez én építettem a 100 Wattos hangfalakat, pozdorjából, vattából, rengeteg munkával.....
Megdöbbentő ) Lehet ugyan az a Thompsonunk lehet.
És úgy tudok rajta filmet nézni (a pattógó az u.a szintén) hogy van egy 10-ezres dvd lejátszó, és akkor írok gyorsan egy lemezt Szóval nincs TVout a gépen mert nincs az alaplapba integráltan, de tervezek venni egy kártyát
Dvd-lejátszó?!! Na arra rágtam be, mikor a másolt dvd-t nem játszotta le a hiper-szuper (nagyon drága) lejátszó, ami szinte új állapotban hever a fészerben! Akkor ötlöttem ki ezt a megoldást. Amúgy egy 3-4 ezer forintos (vatera) régebbi videókari is tök jó hozzá, amin van még olyan kimenet (mert az újabbakon már nincs), és stimmel az alaplapba.
Na még visszatérve. (meggyöződésem hogy PICI lépésekben) (Pici értelmes lépésekben) (NAGyon pici lépésekben... )
Van egy fiú Tom. Stride piano őrült, (mint én) Youtue-on ismerkedtünk össze, kiderült nem csak Stride piano, hanem még a léghajók (fényképezése) (videozása) is. Van egy kis pianinoja és amellet hogy hallgatja, élevezi próbál játszani is.
(akárcsak én)
Az USA-ban él, Nevadában, ott született, ahol most lakik is, egyféle sivatagi porfészak, dolgok, minden sokszáz kilométeres autóutakra.
DVD lejátszó:
Szóval egy 10ezer forintos sokkal többet ér (ÉRHET !!!) (Ért) Mondjuk én vittem "tesztlemezt" a legkülönfélébben szélsőséges (tipusú) + így úgy másolt stb dolgokkal...
Na de én az "Értékmegőrzős" fórumtémáról akartam csak írni ma egész nap, csak mindig van valami ami és elterelődök
Hogy ez a téma, meg az: kapcsolódik. Ott a van a #42, mikor Atti írja hogy 1:18:40-től (nézzük a videót). merthogy az azért fontos, mert hiába vannak nagyon rálátós emberek, meg nagy egók, meg nagyon szeretősek, midezt ma össze lehet kapcsolni, beszélgetni lehet nekik, meg lehet ezt a beszélgetést hallgatni. Itt picit feljebb írtam, hogy az elmúlt 2-3 évben csak M.o-n mennyire megnőtt a a tudatosan életmódot váltó emberek száma. Láncreakció szerűen, csak attól hogy kíváncsiak. Ennek a folyamatnak, ennek a fölgyorsulásának, azt gondolom a fórumok, a netes portálok (az ILYEN portálok) még inkább mint valami lehetőség lesznek segítség.
Anélkül is megy. Pusztán "szájhagyomány" utáni elképzelések 10 évvel ezelőtt indulva mára már teljseéggel önellátó "falucskákat" hoztak létre (itt M.on.)
De ez a lehetőség... ennél még sokkal többre képes....
Juj! Tibor, az addig, nem azt jelenti, hogy most. Azt igyekszel három pontban cáfolni, amit nem állítottam, miközben elsiklasz afölött amit igen.A többi meg...? Nem tudok rájönni, hogy tudtad kiolvasni ezeket abból, amit írtam. Arról beszélek, hogy egy folyamatról van szó aminek az eleje a régmúltba nyúlik vissza.... Na mindegy, inkább nem próbálom magam értelmezni a saját szövegemet, úgy tűnik nem tudok elég közérthetően fogalmazni. Ha valakit érdekel hol kezdődtek a bajok, és miért tartunk ott ahol, annak Daniel Quinn gorillája szépen elmeséli az Izmaelben. http://www.uni-mi...HUN%29.pdf
Szerkesztette: @Attila - 2013-01-14 16:35
Lényegében azt próbálom elmondani, hogy egy régóta fönnálló probléma van jelen most is, de most az a különbség hogy lehetőség van, újszerű lehetőség arra, hogy a probléma megoldódjon. ( pl. internettel összekapcsolunk direktbe tudásokat.) ilyen nem volt régen..,
Én úgy gondolom, hogy ez a probléma beérett a megoldásra.
(Természetesen a bajok gyökerének ismerete fontos.
A roszz megoldások ismerete is. Szerintem semmi ismeretelméleti dolog nem haszontalan.)