A digitális dolgokon belül a festésnek eleve új téma lehetne, de most meg azon belül:
"lazúrozás"
Először a "festőkést" szerettem meg (illetve gyakorolom) -előbb mint az "ecsetet" - ... de most meg ez a következő )
...ez itt egy részlet ( vajon mi kehet ez? ) egy most készülő képemből...
Tehát az a lényeg (lazúrozás) hogy semmi puhító tompító eszköz (pl "flat" tipusú festőkés, blur szerű effektek stb ) hanem csak ecsettel festékrétegek finom egymásra vivése.
A Gimppel való ismerkedéssel az ecsetdinamikáknál tartottunk ( #85) , ami most jön az nagyon durva lesz avagy a
"Gimp felsőfokon"
1. A Gimp programozása.
A Gimp miután nyílt forráskódú program, minden belső eljárásához hozzá tudunk férni, és ezek használatával BÁRMIRE megtaníthatjuk, amit csak szeretnénk hogy tudjon. Nincs olyan ötlet amit ne lehetne megoldani. Nagyon sok fáradtságot tudunk ezzel megtakarítani + olyan feladatok is lehetségesek, amiket manuálisan nem is lehetne megoldani, programból viszont igen.
Ez által egy drasztikusan megnövelt erejű eszköz kerül hirtelen a kezünkbe.
Természetesen ismerni kell maximálisan, készség szinten a Gimp "normál" működését, valamint nem árt valamilyen szintű bármilyen programozási nyelv ismerete, hogy legalább picit értsük, hogy hogyan épül fel egy ilyen program, mik azok a függvények, hogyan kell őket paraméterezni, stb. A Gimp programnyelvének szintaxisa nem könnyű, sőt egy idő után gutaütést is lehet kapni a sok zárójeltől de meg lehet szokni. A neten elérhető a dokumentációja.
Példaképpen írtam egy picike programot, hogy látható legyen a folyamat. Egy nagyon egyszerű dolgot csinál: készít egy új képet, és erre egy már meglévő, névvel rendelkező gradienssel kitöltött téglalapot fest (méret, szín, élsimítás, átlátszóság, mód, stb )
A programot egy sima txt (pl notepad vagy notepad++) szövegszerkesztőben írtam.
Ha valaki ki akarja próbálni, nagyon egyszerűen kell "installálni a Gimp alá":
1. Bemásolni egy txt fileba, és (bármilyen névvel) *.scm kiterjesztéssel elmenteni a Gimp scripteket tartalmazó könyvtárába, (nálam ez pl itt van c:\Program Files\GIMP 2\share\gimp\2.0\scripts\ )
2. Elinditani a Gimpet, és a menüben a Script-Fu/Saját alatt máris ott a mi menüpontunk a Tsruct, rákattintva teszi is a dolgát. "Interaktív" : a kép méretét, és a színátmenetet kéri be a felhasználótól.
#81 (Kamillának) Találtam valamikor egy dokumentációt a neten, ami akkor keletkezhetett mikor a Gimpet "magyarították".
Gyakorlatilag egy hosszú lista, mindenről ami magyarításra került, szavak é kifejezések. Így aztán egy sima keresővel akár az angol akár a magyar kifejezésből kiindulva meg lehet találni a másik nyelvi verzióban lévő párját.