Egész meglepő számomra, hogy a festészet, festők, festészeti közösségek ha rájönnek arra hogy nem jó nekeik ha a világtól teljes elszigeteltségben tengődnek, és nyitni akarnak sokféle irányben, társművészeti formák film, vers, zene, tánc .. .aztán tudományok irányában, filozófia, matematika, űrkutatás, közgazdaság, politika, etika, szociológia, valllás, nyelv .... stb stb stb ... aztán még mindenféle-mindenféle irányokban, akkor döbbenet, hogy a sport minden minden kategória, és csoport utolsó-utolsó helyen szerepel. (Van még egy másik dolog amivel "megosztott utólsó helyen" van a sport ... )
Nem arról van szó hogy ne lennének "sport témájú" festmények.
A nyitás maga attól még hogy ilyen képek vannak, nem nyitás.
Miért?
Válaszolok is. (Ahogy én látom)
Az egészség, a kitartás, az akaraterő, úgy tűnik a legtávolabb állnak a festőtől.
Sőt, egy félórás reggeli torna is, nyitott ablaknál, 5 órakor, a szobába beáradó tiszta levegőben, ... a létező legtaszítóbb dolog, ami elképzelhető a festőnek... az izmok a test és a lélek feletti kontroll, az egész napra kiterjedő könnyedség, a szabadság, a derű...
A festészet "elbeszélővé" lett: elmondom hogy mi volt, mi van mi lesz.
Az AKTIVITÁS az ami nincs benne. A festészet elvesztette "akció" mivoltát. Nem maga a tett, hanem annak reflexiója. A festmény is reflexió. A sport ettől abban különbözik, hogy az maga a tett.
A festő meg egyébként még csak nem is reflektál, hanem "élvez".
Sport vonatkozásban a mai festő az a Forma1 "szurkoló", aki vasárnap délben behűtött sörökkel és csipszekkel felfegyverkezve felfekszik az ágyára, és alig várja hogy valami jó nagy ütközés legyen a pályán. Ha nincs, akkor meg jó belealszik az autók andalító zümmögésébe
A Bakos Tamás ezalól biztos hogy kivétel, mert le tud nyomni 99 fekvőtámaszt 1 perc alatt. Láttam
Igen. Bár azt gondolom, hogy a "szabály" jelen esetben annyira durva, hogy a "kivételekkel" erősítgetni nem kell.
... Sőt, nagyon hülyeség, mert aztán mindenki elkezdi magát "kivételnek érezni". Pl én is rögtön megsajnáltam az "elbeszélőket" és mentegetem is magamban így pl: "hát egy elbeszélés is lehet egy ember teljesen egészséges "akciója" )
Jó, a tréfát félretéve, szerintem a festészet igenis lehet aktív...és nem csak "élvez".... hihetetlen sok mindent megmozgathat akár agyban, akár testben is...pl. amikor nekikezdek egy nagyobb képnek és nagy gesztusokkal festek nem érzek semmit csak csinálom..másnap pedig agyalok rajta mitől is van a karomban izomláz... De azt hiszem a fizikai és szellemi aktivitást is el kellene különíteni.... De mi is az az akció valójában?
Igen.
Mi is az? De tényleg a tréfát félretéve, lehet hogy ennek a témának nem is a "sport" címet kellett volna adnom, (merthogy az egy hasonlat) hanem ezt: "akció".
Mi is az?
"Szellemi, testi, alkotás közbeni, utána, vagy az alkotóban vagy a nézőben?"
Semelyik. Mindaz ami a két időzejeled közt terül el, az nincs.
(Beleértve a kérdőjelet. Meg ha nagyon filozófikus akarok lenni magát az idézőjelet is )
Az "akció" a sport nyelvére ismét lefordítva az, mikor eljutottál az 50 felülésig, és totál kivagy, és abbahagynád azonnal. Mert neked annyi. Megcsináltad. sőt túlteljesítetted, mert 40 volt "előírva". És akkor rád parancsol az edződ, hogy "ÉS AKKOR MÉG TÍZ" MOST ÉLSZ, nyomd le, csináld meg 10,9,8.... " Na ez az állapot.
Ott már nincs sem külső az ami belső, sem én, sem te, sem néző,... semmi, ....minden megsemmisül...
ITT KEZDŐDIK (!!!) az amit egyáltalán "akciónak" hívok.
jajj közben, megtaláltam a megfelelő kifejezést.
Az "akció", az ahonnan az van, hogy meghaladtál mindent ami Te vagy. (ezen belül ... apróság, de a teáltalad előírt rendszert, a külsőt, sok mindent, a külső reflexióját magadban...)
Mielőtt kívülről megköveznének, (liberális nézőpontból) az "edző"aki "parancsolja" a "10-9-7 ..." dolgot, az benned van, sőt...néha nem tudni hogy hol is van. . A "sport edző" a "belső edző" hasonlatok. Parancsok.Nem biztos hogy tudni kell hogy honnan jönnek. Életre parancsolnak, :
TUDD hogy INNEN jön a "VALAMI" . Kegyetlenek, de muszáj kegyetlennek lenni ahhoz, aki távol él a valóságostól.
Na, ez egy nekem való téma. Merthogy az egész életemet kőkeményen végigkísérte a sport. És soha nem elégedtem meg a hétvégi lötyögéssel, ha már csináltam, versenyszerűen csináltam. Gyerekkoromban a Vasasban úsztam, s ma is úgy érzem, az uszodában eltöltött idő, a félelmetesen sok munka (mikor télen is izzadtunk a nyitott medencében, akkora volt a hajtás), örök nyomott hagyott bennem. Pont arról beszélek, amiről nordwick írt, a kitartásról, az akaraterőről, amit ott, akkor, gyerekfejjel alapoztam meg. Később versenyszerűen kosárlabdáztam (bár nem vagyok egy óriás, de az ifiválogatottságig vittem), míg végül jött a nagy szerelem: a tenisz. 35 évet töltöttem el az áldott salakon (ennek jó részét BP II. osztályban), s ma is aktívan teniszezek. A fegyveres harcművészet (iaido), amellyel ötven éves koromban kötöttem ismeretséget, külön fejezetre tartozik, ebbe most nem mennék bele.
Nordwickkal értek egyet: a sport, más szóval az akció különös gyönyörűséget képes okozni (ilyen például a győzelem íze is), és szó szerint hiánytüneteket okoz annál, aki rendszeresen edzésben van, s valami okból ki kell hagynia. Hát ki a fotelból kedves alkotótársak, érezzetek rá a mozgás örömére!
Valami fura asszociációval nekem Csíkszentmihályi Flow érzése jutott eszembe. Szerinte, értem miről van szó....
Beszélhetnék én is sportról, én is sportoltam, de a festészet ami szerintem itt a valós téma. Illetve önmagunk túlhaladása.... Azt hiszem
Nem is olyan "fura" asszociáció ez. Kettővel ezelőtt szinte teljesen ilyesmi jutott az eszembe.
"Az "akció", az ahonnan az van, hogy meghaladtál mindent ami Te vagy." (#14)...
Mennyire bonyolult, nehéz, lehetetlen, stb dolog ez egy "nyugati civilizációvan" szocializált embernek? Korunkban?
Különbözö területenk "reprezentálva" ezt az aktivitást? Pl festészetben?
Egy nyugaton, ma, jógázni kezdő embernek pl nagyon nehéz dolga van. aki azt gondolja, hogy "valós aktivitást" fog elérni a "jógán keresztül". Nem lehetetlen, csak nehéz. Rengetegféle vallásgyakorló ugyan ebben a gondban van. Szerintem festőnek is....
A sportolónak meg hétköznapi szintű, mindennapos dolog.
Sajnos kevés ember az akin nem győz a sok kifogás, hogy miért nem akarja a teljesítőképességének határait feszegetni... és ezáltal megtapasztalni a saját korlátait és a saját lehetőségeit, illetve önmaga fejlesztését.
Igen, ezt én is így látom. De nem jó, hogy így van. Tenni legfeljebb annyit tudok ellene, hogy akiket barátomnak, vagy ismerősömnek tudhatom, azokat igyekszem rávenni a mozgásra.
Épp mikor ezekről a dolgokról kezdtünk beszélgetni jelent meg az gyalázatos fotósorozat egy romániai médiában Görbicz Anitáról a Győr női kézilabdacsapat irányítójáról. A BL elödöntő visszavágója előtt egy nappal. http://ultraslibe...-tapostak/ (szerk.)
Hát elkezdtem utánanézegetni a dolognak, nagyon gyorsan ott találtam magam ahol szerettem is volna, történetesen, hogy a csapatot ez nem érdekli, és a pályán mutatta meg, hogy mit tud.
Megnéztem néhány meccset visszamenőleg is, és nagyon-nagyon felemelő érzés töltött el.
Nagyon nagyon nagyon.
Sok mindenen kellett gondolkodnom közben. Például ilyesmiről: egyéni teljesítmény és csapat kapcsolata.
Együttműködés. Micsoda összhangnak kell lenni egy ilyen sikerhez mennyi közös munkának, az egyéni érdekek alárendelésének vagy integrálásánák.
Tehát ha nézek egy ilyen mérkőzést, árad belőle ez a félelmetesen erős jó érzés, az "együtt" érzése, az összenézések, az olyan dolgok finom összahangja amit csak ketten, többen lehet kivitelezni, az ezek hátterében álló munka. És a végén az örömök, a sírások és mosolyok, az ölelések, amik szintén ennek szólnak, egymásnak, az "együttnek".
Hát ez az egyik. A másik a kimagasló teljesítményű emberek relációja a csapathoz. A zsenik kérdése.
Mindkét irányban. Hogy viszonylik a csapat hozzájuk, és ők hogyan fogják fel ezt a helyzetet.
(Természetesen, mint egész idáig ... MINDEZ ...hasonlat.... természetesen a képzőművészetről gondolkodom végig )
Tehát... így jutottam el Katrine Lunde Haraldsen "világához". Ő ma "A" világ legjobb női kézilabda kapusa. 2010-ben úgy dönt, hogy a Győr-höz szerződik, mert jó csapatnak gondolja, jó célokkal, (ellenfélként megtapasztalta, ismeri a játékukon keresztül a játékosait, ha személyesen még nem is) . Azóta Magyarországon él, szeret a csapattal lenni, és hiába keresik meg más csapatok átigazolási ajánlatokkal, nem fogadja el.
Látszik a képeken ez az összetartozás.
A másik oldalról: csapat, aki úgy gondolkodik, hogy ilyen emberekre van szüksége.
Most akkor a "képek"
Abban a sorrendben, ahogy engem is "értek".
1.Győr - Valcea - BL elődöntő, visszavágó. Az elejétől a végéig a Valca vezet. Ez alatt a nyomás alatt játszani végig...
(Az egész is, de főleg a meccs utolsó 9 perce, és a mi utána jön)
2. Larvik - Győr BL selejtező
3. - ennek a visszavágója
4. - játékosok nyilatkoznak a meccsről
5, Katrine Lunde Haraldsen szerződtetése (2010) (Ő és a csapat vezetői beszélnek)
6 Képek Lundéről
Nos a két napi festészettől olyan izomlázam van, hogy alig tudok mozogni. Elvállaltam dekorációs festést egy bútorkészítő cégnek, ágyakra festek alkalomszerűen díszítést. szétszedett állapotban, de néha nagyon nehéz hozzáférni a felülethez így is...ha ezt két délután csinálja az ember akkor az tuti sportnak számít
Mint kiderült, a királyi TV nem óhajtja közvetíteni a a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőt. Drága neki. A sok szar amit közvetít az nem drága, az amire egy országnak büszke lehetne lenni, az a munka, az a teljesítmény egyéni teljesítmény és egy kis csapat teljesítménye, küzdelme, óriási eredménye: az drága.
Szerintem nem is drága, hanem éppenséggel, direkt nem szeretnék ha ez a dolog az embereket lelkesíteni tudná. Nem is szabad erről tudnunk. Ha tudnánk még a végén elhatároznák, hogy mi is sikeresek, akarunk lenni, küzdeni.
Egy két hónapja volt szó Fehér László mondatáról: "mert nem áll mögötte egy ország" ... Hát igen.
(Na nem baj, a neten lesz olyan stream, ahol lehet nézni élőben Majd linkelem)
Heidi Löke -t tavaly a világ legjobb női kézilabdázójának választották.
Magyarországon, a Győri Etoban játszik. Milyen ez a csapat? Miért dönt úgy, egy ilyen világklasszis, hogy itt akar játszani?
"sehol nem tapasztaltam még csak hasonlót sem" (1. video)
De milyet? ... Pl. a fiatalok kérdése. Korsós Dorina a legfiatalabb ("szinte még gyerek" mondja róla a vezetőedző) Hogyan lehet, hogy a zsenik, Görbitz, Löke, Lunde és egy náluk 10 évvel fiatalabb ... együtt tudnak működni. Szerintem abból amit mondanak, a "legkisebbről", de főleg, AHOGY, abból kiderül. A szemek csillogására, a lelkesedésre, figyeljünk amikor a "profik" beszélnek Dorináról.
(2. video 3:10-től Dorina beszél a csapatról, 5:00-tól pedig a csapattársai róla)
Hát ez az, ez az egymásra irányuló figyelem az, amire Löke azt mondja, hogy "sehol nem tapasztaltam még csak hasonlót sem" Ez a "titok".
(És visszatérve az előző megjegyzésemre, az m1, m2 (stb ) tévécsatornáink nem közvetítik a BL döntőt: IGEN, ezt a titkot sem kívánja a rendszer propagálni. Mert mi lenne ugyanis, ha az emberek belegondolnának abba, hogy a siker mögött az előbb elmondott titok, szemlélet van. Mi lenne ha ezen elkezdenének gondolkodni? És meghonosítani? És ez elkezdne elterjedni? Érvényes kezdene lenni közösségekre? Nem csak a sportban, hanem munkahelyen, családban, kapcsolatokban ... mindenhol, bármiféle közösségben ? - Hát pontosan ez az amit nem szeretnének, és ezt szimbolizálja a "TV nemközvetítés" )
Valcea elleni BL elődöntő után ...
Ambros Martin vezetőedző :
"Azt hiszem, valami megváltozott az életemben. Ilyen szívvel küzdeni még soha nem láttam csapatot. Nem is találok a történtekre más magyarázatot, hiszen a meccs alatt végig hátrányban voltunk, és az utolsó tíz percre borzasztóan megnehezítettük a dolgunkat. Mégis, a csapatot vitte előre a szíve..."
...
az öt gólos Heidi Löke elárulta, hogy az összecsapás utolsó tíz percére nem is igazán emlékszik.
...
...
(2)
"Nem is találok a történtekre más magyarázatot" idézem Ambros Martint ...De én IGEN.
Egyébként a magyarázat során három emberről lesz szó, Ambros Martin-ról, Heidi Löke-ről, és Görbitz Anitáról.
(1. video 1:19)
AM: "... kiszeretném használni a lányok egyéni képességeit, és olyan taktikai húzásokkal operálni, ahol ez a rengeteg tehetséges lány megmutathatja hogy mire képes."
Ez borzasztóan fontos. Nagyon-nagyon. Lefordítom. Nekem ehhez elég Anita és Löke.
Anita sok mindenre képes, tud "7 méterest" dobni, tud átlőni, tud szélső lenni, ha kell tud a védelemben is lenni, stb, de ő igazából "irányító". és azon belül is olyan irányító hogy nem pillanatonként utasításokat ad a többieknek hogy mit csináljanak, hanem alapevetően egy téridő-mozgás-figyelem-rendszreben van ott, látja ezt át, látja hogy egy mozgás hogyan indul meg és annak melyik pontján kell passzolni. a teljes mozgást érzékeli, és ad a megfelelő helyen labda passzot. Ez az egyik leglényegesebb, van egy másik, hogy befolyásolni is tudja az egész rendszer mozgását.
Hát ezt kell előszöris észrevenni. Ha Anita ezen zseniális képessége nincs észrevéve, és nincs erre vonatkozó csapatutasítás, akkor Anita kénytelen nem a zsenialitásának megfelelően működni, hanem csinál sok mindent, ami persze nagyon jó, de nem az igazi zsenialitás.
Ha minden jól megy és Anita a létező legjobban működhet, akkor Anita lehet hogy 2 gólt dob egy meccsen ... ellenben van 25 gól aminek a dobójának ő adott labdát.
Anita mikor passzol, arra a oda kell figyelni. Miután ő úgy gondolkodik, hogy az ő teljes rálátásáról az ellenfél ne tudjon. Úgy viselkedik. Másfelé mozog, úgy tesz mintha ő akarna lőni, másfele néz... közben pl a háta mögött adja át a labdát.
Itt jön a képbe Löke, aki meg azért zseniális előszöris, mert egyfolytában gólhelyzetbe tud kerülni, de leginkább meg azért, mert az "irányítót"-ra tud figyelni. Tud jelzést küldeni arról az irányítónak hogy helyzetben van, és kéri a trükkös passzot. Ha nem is kéri, azonnal felfogja hogy ő fogja kapni.
Azt kell megérteni, hogy egy Görbitz, és egy Löke féle zsenialitás egy rossz taktikai utasítás, egy rossz vezető edzői felfogás mellett semmivé is tud lenni. Anita odafigyelésére senki nem lesz vevő, Löke pedig hiába venné észre a hátmögött elküldött labdát, nem lesz, mert Amnitának mást kell csinálni.
"és olyan taktikai húzásokkal operálni, ahol ez a rengeteg tehetséges lány megmutathatja hogy mire képes"
Rengeteg féle "taktika" felépíthető. De zsenik, és ráadásul egymást nagyon kiegészítő zsenik esetében esetében ez egy különleges dolog !!! Mozgások, figurák, de úgy hogy ebben kulcsfontosságú legyen mind az Anita, mind a Löke, mind a kettejük összmunkája. Nem mint valami estlegesen megvalósuló...
... EZ a bevezetőben említett dologra a magyarázat.
AM azt mondja nem is érti ... "Szívet" emleget
Igen a "szívet" helyzetbe hozni tudni kell.
(Az 1. videot mondtam, a 2. egy kis összefoglaló az Anita féle passzokról, a 3. pedig egy nálam sokkal szentimentálisabb felfogású valaki "vido-kommenetje", aki másképp, de észrevette az Anita és Löke egymásra találást)
"A DIGI Sport ; az EHF Bajnokok Ligája-közvetítések magyarországi jogtulajdonosaként
díjmentesen az MTVA rendelkezésére bocsátja a Győri Audi ETO KC Larvik női kézilabda BL-döntő második, veszprémi mérkőzésének közvetítését.
A Veszprém-Kiel férfi BL-negyeddöntő ingyenes átadásához hasonlóan a DIGI célja ezzel a kezdeményezéssel is az, hogy minél többen szurkolhassanak a képernyő előtt a magyar bajnoknak a BL-finálé mindent eldöntő mérkőzésén, amelynek tétje az EHF Bajnokok Ligája megnyerése - áll a közleményben.
Az M1 a mérkőzés közvetítését teljes terjedelmében veszi át a DIGI Sporttól. "
Itt pedig az lenne a fontos hogy befejezzem az egész gondolatsoromat. A befejezés az, hogy ennek a hihetetlen munkának itt az eredménye.
Asszem mindent elmondtam ezelőtt hogy mi AZ aminek lehet eredménye. Egyén és csapat vonatkozásban. Hit, szeretet, akarás, összetartás, szervezés, szponzoráció, tehetség, egymásra odafigyelés, mindenre odafigyelés, munka munka munka, barátság ....
Itt az eredménye. Az eredmény egy ajándék mindennek a mindennek a végén.
Amit reggel a kávézáshoz beidéztem, az a fotokat, azt tulajdonképp tovább adtam, Loke mondta szombaton, "nem téged ölellek, a világot. Mindent ölelek, mert úgy örülök, úgy, tied is, mindenkié az örömöm"
Mit tegyek ide ... már nem is tudom... elmondtam mindent amit lehet.
Mindent ... az utat... A végső meccset v ami utána jött?
Ambros Martint a meccs után....
Egész meccs (Veszprám BL döntő 2 Digisport 1 teljes)
Ha a sport és a festészet mélyebb kapcsolatát kezdem nézni, akkor ezt látom.
1. Az embereknek nincs egyensúlyérzéke.
2. Hiányzik a "koordináta-rendszere origója", és téri-tájolásának origója. (Nem tudja, hogy hol van, és nem tudja merre van fenn és lenn, észak és dél)
3. Nem tud "folyamatot" "szépen" végigvinni: sérült a "premotros cortex"-e ***
---
((( *** Premotoros cortex:
"A mozgás a kialakulóban lévő ember környezettel való kommunikációjának első és alapvető formája, melyre az összes későbbi kommunikációs formák épülnek. A gyermek első válasza az életben motoros válasz, és korai életének előrehaladása is motoros válaszokban mérhető. Később a szimbolikus megértés arra az alapra épül rá, melyet a gyermek mozgásvilága képezett."
...
"Van az agyunkban egy rész, az a neve, hogy premotoros cortex. Ez a rész vezérli a mozgás folyamatos, sima megvalósulását, ezt "kinetikus melódiá"-nak is nevezik. Nagyon-nagyon fontos dolog. Ha a premotor károsodik, a mozgásprogram megtartódik ugyan, de megszűnik a begyakorlott, automatizálódott mozgások folyamatossága, mindegyik külön aktust igényel. Az egyes mozgáselemek egymástól izoláltan, szaggatottan zajlanak le, a beindított mozgások megtapadnak, és felesleges részmozgások keletkeznek, melyek sztereotip ismétlődnek."
Robert Nordwick: "Dimenziók" előszó részlet )))
----
Tehát. A jó az, hogy ha fejlesztem a "mozgásvezérléseimet", akkor mindez ki tud alakulni. Kortól függetlenül. Tanuljunk meg pl. görkorcsolyázni. Azonnal érezni fogjuk, minden téren, ennek jótékony hatását. Pl a festészetben.
Ha pedig már "tudunk", akkor sokat görkorcsolyázzunk. (Ámde, mindig lehet tanulni, pl a következő videók között, ("trükkök" ) van olyan is pl. "bolygó mozgás" (keringés egy tárgy körül + forgás saját tengely körül) ami azért nem biztos, hogy annak, aki azt gondolja hogy tud, azonnal menne )
Nem utolsó sorban görkorcsolyázni élvezet!
Azon kívül képzeljük el, hogy mindenféle tömegközlekedési eszközökkel való ide oda eljutás kiváltható vele, forgalmas városokban pl ötödannyi idő alatt, máshol (nem annyira forgalmas helyeken) meg mondjuk fele idő alatt érünk bárhonnan bárhová... munkába pl... plusz a nem-függés-a-tömeg-közlekedési-eszközöktől élménye.
(És még ide jönne egy nagy kupac szempont, pl. hogy ingyen van, környezet-tudatos, stb, stb...de ezek gondolom nyilvánvalóak)
Akit érdekel, az alapokról készítettem egy YouTube lejátszási listát: (íme: http://www.youtub...mp;index=1 ) ... Én (a lányommal együtt) innen, ezekből a videókról, ettől a sráctól tanultam... és itt tartok a tanulmányaimban, ahol ez a lista tart...
(8 video, nincs sorrendben (!!) és vannak átfedések a "tananyagban".
Rövid, nem "sok", viszont épp minden benne van, ami egy nagyon nagyon jó, biztonságot nyújtó alap. )